Na mijn hartaanval en beroerte moest ik het heel rustig aan doen.
Natuurlijk ga je dan wat anders met je tijd om.
Dus ben ik begonnen met iets wat ik al jaren wilde, een zoetwateraquarium.
Mijn eerste aquarium was een Tetra 30. Een aquarium van 30 x 35 x 30 waar ongeveer 30 liter water in kan. Er konden maar weinig vissen in en de planten gingen te veel de boventoon voeren. In dit aquarium heb ik zo ongeveer 10 verschillende soorten vissen gehad. Natuurlijk niet allemaal tegelijk, maar door de loop van de tijd. Er zaten Mikrogeophagus ramirezi (antennebaarsjes), Poecilia sphenops (black molly’s), Lebistes reticualtus (guppy’s), Xiphophorus maculatus (Platy’s), en verschillende Otocinclus affinis (algeneters). Soms zaten er ook nog wat kikkertjes in. Verder werd dit aquarium toch snel te klein en werd het ingeriuild voor een Tetra 60.
Dit aquarium was wel wat groter. Doordat het 57 cm x 35 cm x 30 cm was kon er ongeveer 60 ltr in. Hierdoor konden er ook wat grotere vissen in en zeker wat meer. Zoals je boven kunt zien, was dit een aquarium met meer planten, maar er zaten ook meer kleuren in. De vissen die hier in hebben gezeten waren niet veel andere als bovengenoemde. Maar er konden nu ook schoolvissen in (vissen waarvan er eigenlijk meer als 10 tegelijk bij elkaar zwemmen), zoals de Hemigrammus bleheri (roodneuszalmpjes) en de Paracheirodon innesi (neontetra’s) of de Paracheirodon axelrodi (kardinaaltetra’s). Ook heb ik hier wat Colisa lalia (dwerggoeramies) in gehad. Ook heb ik er nog een Betta splendens (een kempvis) in gehad en dan 1 mannetje en 3 vrouwtjes. Maar omdat ik toch graag wat Pterophyllum scalare (maanvissen) wilden en die toch wel een hoger aquarium nodig hadden, werd de Tetra 60 weer verkocht en werd er een Juwel Rio 125 gekocht.
In dit aquarium van 81 cm x 36 cm x 50 cm kan ongeveer 125 liter in en de hoogte is genoeg voor de maanvissen, die in een aquarium van 50 cm hoogte moeten. Maar natuurlijk wil je later nog weer andere vissen, zoals een Symphysodon aequifasciatus (discus). Deze hebben minstens een aquarium van 125 cm lang en 60 cm hoog nodig. Dan kom je dus op een aquarium zoals een Juwel 300.
In dit aquarium kunnen inderdaad 6 discussen en daarbij nog wat maanvissen. Dit aquarium werd te onderhoudsintensief en is ondertussen verhuisd naar de kinderboerderij. Het was meer geënt op het amazonegebied. Er waren wat problemen met de temperatuur van het water en met de hardheid van het water. En heel veel algvorming die ik er niet uit kreeg. Doordat ik hem regelmatig veranderde en daardoor alle zand en voedingsbodem eruit gehaald heb, kwamen er ook steeds meer krassen in het glas. Ook kwam er een ziekte in, die niet te achterhalen was. Daardoor heb ik het hele aquarium weggedaan.
Maar natuurlijk is er weer een nieuw aquarium gekocht en staat er nu weer een Juwel Rio 125, zoals boven beschreven staat. Hier zitten vissen in die ik al eerder gehad heb: wat maanvissen, een schooltje roodneuszalmpjes, een stelletje neontetra’s, een paar dwerggoerami’s en een stelletje diamantgoerami’s. En natuurlijk ook wel een paar algeneters en corydorassoorten voor het schoolhouden van het aquarium. Deze vissen zijn ondertussen weer vervangen door een hele andere soort: Malawi-cichliden. Het zijn uitgesproken gravers bij en het plaatsen van deze vissen in een beplante bak zou dus funeste gevolgen hebben voor de inhoud. Vissen uit het Malawimeer bijvoorbeeld dienen gehouden te worden in water met een hoge pH. De discusvis daarentegen vraagt voor een goede verzorging zacht en zuur water. Zeer belangrijk voor een aantal soorten is het aanwezig zijn van voldoende schuilplaatsen, daar sommige cichliden onderling zeer agressief kunnen zijn. Ook kunnen deze schuilplaatsen dienen voor het afzetten van eieren.
Er zitten nu de volgende vissen in:
Labidochromis caeruleus yellow
Melanochromis auratus
Pseudotropheus demaisoni
Pseudotropheus-Lombardoi
Otocyclus -albino
Ondertussen is het aquarium verhuisd naar mijn hobbykamer, omdat we beneden laminaat gelegd hebben en eigenlijk een grotere tafel wilden. Daardoor was er voor het aquarium geen plaats meer en omdat ik het niet weg wilde doen, hebben we besloten om het maar op mijn hobbykamer te zetten. Tijdens het overhuizen is er blijkbaar iets fout gegaan, dat wil zeggen dat alle vissen overleden zijn. Ik had de Tetra 60 die ik al eerder had en daar moesten de vissen een paar weken in. Normaal zou dat heel goed kunnen, alleen ik denk dat er toch iets in het water heeft gezeten wat niet goed was. Toen ik na een paar dagen boven kwam, waren dreven alle vissen op hun rug en was er niet één meer in leven.
Toen heb ik besloten om er weer een gewone gezelschapsbak van te maken en er zitten nu wat kleine visjes in:
Hemigrammus bleheri (roodneuszalm)
Paracheirodon axelrodi (kardinaalstetra’s)
Hypostomus plecostomus
En verder zullen er nog wel wat vissen bijkomen. Alleen weet ik nog niet of er wat Symphysodon discus (discusvissen) of een paar Pterophyllum scalare (maanvissen) in komen. De roodneuszalmpjes zullen in ieder geval nog uitgebreid worden en misschien dat er nog wat kardinaalstetra’s bij komen. Maar daar ben ik nog niet helemaal uit. Dus houdt deze pagina in de gaten. Het vervolgverhaal zal hier ook wel op komen.
En het vervolg is er. De Juwel Rio 125 staat nu leeg. Er zat weer heel erg veel alg in veroorzaakt door te veel fosfaat. Binnenkort moet er weer iets aan gedaan worden, maar nu even niet. Ik wil eerst uitzoeken hoe het komt dat er steeds te veel fosfaat in het water terecht komt. Komt dit door de samenstelling van het water in de Hoeksche Waard ? Komt het door te veel planten of misschien wel te weinig ? Te veel vissen of te veel voer ? Wie zal het zeggen.